Web Sitenizin Performansını Arttıracak Yöntemler

Web siteniz yavaş mı açılıyor? Bilmeniz gereken bazı teknik detaylar var demektir. Bazı yöntemleri kendi başınıza uygulayabilecekken, bazıları için teknik destek almanız gerekebilir. Sunucudan kodlama yapısına ve kullanılabilecek farklı teknolojlere kadar sitenizin hızını etkileyen bir çok etken vardır. İşte bunlardan bazıları...

1- RAM

Bilgisayarınızda RAM kullanımı sınıra geldiğinde nasıl bir yavaşlık olduğunu bilirsiniz... Bu seviyede bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilmek için hard diskinizin bir bölümünü RAM olarak kullanmanız gerekir. Aksi takdirde sisteminiz çökecektir.

Aynı şey web sitelerimizin bulunduğu serverlar için de geçerlidir. Web sitenizi bulunduğu serverların RAM'leri sürekli üst sınırlara kadar doluyorsa web siteniz yavaşlar. Bilgisayarınızda yaşadığınız yavaşlığın bire bir aynısını web sitenizde yaşarsınız.

Çoğu ucuz hosting paketlerinde düşük RAM kapasiteleri mevcuttur. Hosting firmanızla veya bir uzmanla görüşerek web sitenizin ihtiyacı olan RAM kapasitesini öğrenerek buna uygun bir paket satın almanız sitenizi inanamayacağınız kadar hızlandırabilir.

2- Cache Kullanımı

Cache, önbellek anlamına gelir. Sitenize bir ziyaretçi geldiği zaman bilgiler kaynaktan değil de önbellekten çok hızlı bir şekilde ziyaretçiye aktarılabilir. En basit Cache uygulamasında bile 2-3 saniyeden başlayan hızlanmalar yaşayabilirsiniz.

Caching uygulaması için bir uzmana ihtiyacınız var. Veritabanı bağlantılarını, resimleri, yazıları, hatta tüm serverı önbelleğe almak için teknikler mevcut. Bu tekniklerin uygulanmasıyla ziyaretçilerinize daha üst seviye bir hizmet sunabilirsiniz.

Cache ile ilgili daha fazla okumak isterseniz tıklayın.

3- Kodlama

Web sitenizin kodlaması ne derece doğru? Eğer Wordpress gibi hazır paketler kullanıyorsanız sitenizin durumunun pek iç açıcı olduğu söylenemez. Bu tarz hazır paketler otomatik kodlama sistemleri barındırdığından tam manasıyla performansa yönelik optimize edilmiş kodlar ortaya çıkarmazlar.

Tüm CSS, Javascript ve HTML sayfalarıyla doğru kodlanmış bir web sayfası 500KB'lık boyutlara kadar tasarruf sağlayabilir. Ayrıca bir uzmanın sitenizde sıkıştırma gibi teknikleri kullanması da bu oranları daha yükseğe çıkaracaktır. Bu da sitenizin açılma hızını doğrudan yüksek oranlarda etkilemeye yetecektir.

4- Bir uzmana danışın

Web sitenizin hangi sebeplerden dolayı yavaşladığını bir yazılım uzmanı uygulayacağı testlerle tespit edebilir. Boşa zaman ve para harcamak yerine nokta atışı yaparak doğrudan çözüme ulaşmak için bir uzmana danışabilirsiniz.

Böyle bir çalışma sizi uzun vadede ödeyeceğiniz bir çok masraftan kurtarabilir. Sitenizin ihtiyaçlarını ortaya çıkartarak size uygun çözümeri keşfetmenizi sağlar.