Web Sitelerinde Cache Kullanımının Önemi

Merhaba, bu yazımda Cache teknolojisinin faydalarından ve ne kadar gerekli bir teknoloji olduğundan bahsedeceğim.

Cache, kullandığımız verilerin sunucunun hafızasında saklanarak kullanıcılara kaynaktan değil de, bu hafızadan veri iletme üzerine kullanılan bir teknolojidir. Bu teknolojinin faydası, veri kaynaktan alınırken yaşanan zaman kaybını engellemektir. Örneğin veritabanından alınan blog yazılarını düşünelim. Her kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde bu veriyi veritabanından almaya kalkarsak her seferinde bu bağlatıdan kaynaklanan saniyelik gecikmeler yaşarız. Fakat blog bilgilerini ilk ziyaretle beraber Cache teknolojisi ile belleğe bir süreliğine kaydeder ve diğer kullanıcılara veriyi buradan verirsek bu zaman kaybını engellemiş oluruz.

Aşağıdaki resimde konuyu örneklendirdim. Doğrudan kendi sitem üzerinden örnek veriyorum. Server ilk kurulduğunda henüz Cache alınmamışken gelen ziyarette (09:19:22 saatinde) veritabanı bağlantısı 2.07 saniye sürmüş. Bu verinin sayfaya iletilmesi ve sayfanın tamamen açılması da 2.10 saniyeye ulaşmış.

Web sitelerince Cache kullanımı

Ardından gelen ikici ziyarette ise veriler artık Cache'lendiğinden (09:21:06 saatinde) ve artık veritabanı bağlantısı kurulmadığından dolayı veriler Cache'den 0.0006 saniyede yani saniyenin 10.000'de 6'sı gibi çok ufak bir zaman diliminde alınmış. Dolayısıyla sayfanın da açılması 0.004 saniye gibi çok kısa bir süre zarfında gerçekleşmiş. Görüldüğü gibi Cache kullanımı bu kadar küçük bir örnekle bile ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Buna yanlızca veritabanı bağlantısı değil, sitemizde bulunan tüm resim ve yazı gibi öğeleri de eklediğimiz zaman hız konusunda fark yaratan uygulamalar elde edebiliyoruz.