Bir Freelancer Yazılımcı İle Çalışmalı Mıyız?

Bir web sitesi veya yazılım projeniz var... Peki freelancer olarak çalışan bir yazılımcı ihtiyaçları karşılayabilir mi? Bir yazılım firmasıyla da çalışsanız, bir bireysel yazılımcıyla da çalışsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Nihayetinde ise bütenize ve ihtiyaçlarınıza göre bir karar vermeniz gerekir. Gelin bunlardan bahsedelim.

Yazılım Kalitesi

Projeye başlarken yazılım kalitesi sorgulamanız gereken ilk noktadır. Bir yazılım firmasıyla çalışıyor olmanız size gelişigüzel kodlama yapılmayacağının garantisini vermez.

Doğru kodlanmamış bir proje size zaman ve para kaybettirir. Spagetti dediğimiz yazım tarzıyla hazırlanmış bir yazılımın maddi olarak hiçbir değeri yoktur. Yazılımın bazı kurallara ve patternlere bağlı kalınarak hazırlanması gerekir.

Yazılım hakkında bazı detaylar isteyerek projenizi güvence altına alabilirsiniz. Yazılım kurumsal ve çok katmanlı mimaride mi hazırlanıyor? Kullanılan framework güncel mi? Hangi programlama dilleri kullanılıyor? Hangi teknolojiler dahil edilecek? Projenin sonradan geliştirmeye açık olması için gerekli olan MVC tarzı mimari desenler kullanılacak mı? Bu gibi sorularla yazılım projenizin doğru ellerde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bütçe

Yazılım projelerinde dikkat edilmesi gereken ikincu husus bütçedir. Bütçenizi zorlamadan ve projenin diğer kalemlerine de yeterince bütçe ayırabilmeniz için doğru fiyat almanız gerekir. Lakin yazılım projeleri çok yüksek maliyetlere sebep olabilirler.

Bazı firmalar çalışılan her teknoloji için bir uzman barındırdığı için yüksek fiyatlar çıkartabilirler. Peki buna gerçekten ihtiyacınız var mı? Bir çok freelancer yazılımcın birden çok teknolojiye hakimdir. Hayatı boyunca projelerin her adımında yer almış bireysel yazılımcılar bu teknolojilerin her birini başarıyla uygulama kabiliyetine sahiptir. Bu da maliyetlerin düşmesi anlamına gelir.

Firmalar ise çalıştırdıkları eleman oranında fiyatı yükseltecekleri için istemediğiniz rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Buna gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyi analiz edip buna göre çalışacağınız kişiyi seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Proje Sonrası Destek

Projeye başlamadan önce proje süresince ve sonrasında ne tarz bir destek alacağınızı öğrenmelisiniz. Projenin garanti süresi var mı? Hangi konularda bu destek ücretli olarak gibi sorularla konuyu aydınlatmanız gerekir.

Proje bitiminde eğer geliştirmeye devam edilmesi gereken bir sisteminiz varsa veya bir sorunla karşılaşırsanız, karşınızda bir muhattap bulmanız çok önemlidir. Bir başkasıyla çalışmak her zaman son seçenek olmalıdır. Bu yüzden projeyi geliştiren ve projeye hakim olan kişi ve kurumlardan teknik destek için gerekli bilgilendirme ve fiyatlandırmaların alınması, bu kişilerin hazırda proje destek sistemlerinin olup olmadığının öğrenilmesi gerekir.

Özet

Özetle bir yazılım projesinin en önemli noktası yazılımın kalitesi ve kurumsal mimariye uyumluluğudur. Eğer bu standartları karşılıyorsanız hem bütçenizi koruyabileceğiniz hem de proje sonrası gerekli desteği alabileceğiniz bir çok kişi ve kuruma ulaşabileceğiniz anlamına gelir. Belirli standartları karşılamayan yazılım çözümleri ise sizi her daim yolda bırakmaya adaydır.

Bir freelance yazılımcı ile çalışın veya bir yazılım firmasıyla anlaşın, öncelikli olarak sorgulamanız gereken budur. Sonrasında ise bütçenize ve ihtiyaçlarınıza yönelik vereceğiniz kararlar sizi doğru kişilerle çalışmaya götürecektir. Unutulmamalıdır ki bir uzman bir freelance yazılımcı çoğu projenin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliktedir.